Opec-landen blijven op volle kracht pompen, maar krijgen Amerikaanse schalie-olieboeren niet goed uit de markt. Inmiddels vreest ook de Venezolaanse minister van Olie een nieuw crash van de olieprijs. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Ook de Venezolaanse minister van Olie vreest dat de prijs van olie naar 20 dollar per vat kan gaan dalen, tenzij oliekartel OPEC tijdens de vergadering op 4 december in Wenen een productieverlaging aankondigt. Volgens persbureau Bloomberg News zei minister Eulogio Del Pino dat “we niet de markt de prijs kunnen laten blijven bepalen” en dat OPEC “terug moet naar zijn oude principes.”

Voor Noordzee-olie werd maandag iets minder dan 44 dollar per vat betaald.

Voorheen was het OPEC die de productie verhoogde of verlaagde om de olieprijs op het gewenste niveau te krijgen. Vorig jaar november zette OPEC onder leiding van primus inter pares Saudi-Arabië echter een streep door het stabilisatiebeleid. OPEC hield vast aan zijn productiedoelstelling van 30 miljoen vaten per dag om de Amerikaanse schalie-olie producenten uit de markt te concurreren.

Volgens persbureau Bloomberg News heeft OPEC nu al 17 maanden lang boven zijn productiedoelstelling geproduceerd, maar zitten de Amerikanen nog steeds in de markt. Vorige week schreven analisten van Goldman in een rapport dat de wereld haast verzuipt in de olie. De analisten waarschuwden dat vanwege een gebrek aan opslagcapaciteit wel eens de bodem onder prijs vandaan kan vallen en olie kan crashen naar 20 dollar per vat.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.Het derde noodsteunpakket voor Griekenland dat afgelopen zomer werd beklonken, zal ongeveer een vijfde kleiner zijn dan de 86 miljard euro die begroot was. Private beleggers zullen 8 miljard euro in het Griekse bankwezen stoppen om een door de Europese Centrale Bank (ECB) geïdentificeerd kapitaalgat van 14 miljard euro te dichten. De Griekse staat zal de resterende 6 miljard euro ophoesten. Het nieuws was een opsteker voor premier Tsipras, die afgelopen week vanwege een rebellie zijn meerderheid in het 300 zetels tellende Griekse parlement zag slinken tot 153 zetels.

“Als iemand in juli had gezegd dat banken maar 6 miljard euro nodig hadden van de beoogde 25 miljard euro, dat private beleggers in november 8 miljard euro zouden toezeggen, dan was je voor gek versleten. En toch is dit wat er gebeurd is”, aldus Tsipras. Probleem is dat de kwaliteit van het kapitaal van het Griekse bankwezen veel te wensen over laat. Griekse banken rekenen volgens kredietbeoordelaar S&P 15,6 miljard euro aan door de Griekse staat gegarandeerde latente belastingvorderingen als kapitaal. Griekse banken mogen namelijk geleden verliezen aftrekken van toekomstige winsten. Dat belastingvoordeel tellen de banken op bij hun kapitaal. Punt van zorg is dat de banken verlieslijdend zijn en dat de garantie afkomstig is van de insolvente Griekse staat met een staatsschuld van 200 procent van het nationaal inkomen.

3.De grootste voorstander van een Finse exit uit de eurozone denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen met een ‘Fixit’, de afkorting voor Finland exit. Paavo Vayrynen, een parlementslid van de Centrumpartij en de drijvende kracht achter Fixit, ze tegen persbureau Bloomberg News dat een referendum over het verlaten van de euro nu “niet realistisch is.” Uit peilingen blijkt namelijk dat twee derde van de Finnen de euro wil houden en niet terug wil naar de Finse mark.

Vayrynen zei daarom dat hij met zijn exit-campagne vooral de Finnen bewust wil maken dat er een alternatief is voor de euro. Het Finse parlement gaat de komende maanden debatteren over het nut van het eurolidmaatschap. Finland behoort tot de zwakste economieën in de eurozone, ondanks de hoge kredietwaardigheid van de staat. De economie is ongeveer 8 procent kleiner dan in 2008. Buurland Zweden, dat wel zijn eigen monetaire beleid heeft, heeft een economie die bijna 8 procent groter is dan in 2008.

4.Terreur of geen terreur, de economie van de eurozone is bezig een versnelling hoger te gaan. De inkoopmanangersindex van dataleverancier Markit steeg deze maand met een halve punt naar 54,4. Dat is de hoogste stand in meer dan 4 jaar tijd en ruim boven het breakeven niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp.

Volgens Markit wijzen de cijfers inmiddels bijna op groei van 0,5 procent in het laatste kwartaal van 2015 ten opzichte van daadwerkelijke groei van 0,3 procent in het derde kwartaal. Zorgwekkend voor ECB-president Draghi was dat er nergens inflatie lijkt te bespeuren, ondanks de aantrekkende groei. Volgens Markit was de groei het sterkst in de periferie: landen als Ierland, Italië en Spanje. Helaas zwakte de groei in Frankrijk af, maar het effect van de terreuraanslag lijkt beperkt.

5.Volkswagens autoverkopen in Duitsland gaan door het putje nadat de autobouwer uit Wolfsburg vorige maand toegaf dat het veel te lage CO2-waarden heeft opgegeven bij een aantal modellen. Een dealer heeft aan de Frankfurter Allgemeine verklapt dat de verkopen stevig dalen en dat inmiddels de business “zo dood als een pier” is. Daarnaast melden Japanse media dat Volkswagen er dermate benard voor staat dat het 5 procent korting eist van zijn onderdelenleveranciers.

6.Farmaceuten Pfizer en Allergan zullen waarschijnlijk vandaag nog de reuzenfusie van 150 miljard dollar beklinken, zo heeft de Wall Street Journal vernomen van ingewijden. Aandeelhouders van het in Dublin gevestigde Allergan zouden voor elk aandeel 11,3 aandelen Pfizer krijgen plus nog een kleine betaling in contanten. De overname zou de grootste ‘inversion’ ooit zijn. Dat houdt in dat het Amerikaanse Pfizer het kleinere Allergan overneemt om zijn hoofdkwartier te kunnen verplaatsten naar een land met een lagere belastingdruk (in dit geval Ierland). Volgens de zakenkrant zou Pfizers belastingdruk dankzij de inversion dalen van 25 procent naar minder 20 procent.

7.Europese beurzen zijn de week met verliezen begonnen, waarbij met name grondstoffen gerelateerde fondsen het moeten ontgelden in het kielzog van lagere grondstoffenprijzen. De schade bleef beperkt met verliezen van ongeveer een half procent. De AEX stond aan het einde van de ochtend op 465,5 punten, boven de intraday low van 463,5 punt.

Uit een wat langer termijn perspectief blijkt dat de AEX meer dan de helft van het verlies van 100 punten van afgelopen zomer heeft goedgemaakt en sinds medio oktober zijwaarts beweegt. Beleggers staat nog een spannende laatste maand van het jaar te wachten met het rentebesluit van de ECB en de Fed volgende maand plus de vergadering van olie-kartel OPEC.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl